KWAS BOROWY (BORNY)

Nazwa chemiczna: Kwas borowy

Nazwa zwyczajowa: Kwas borny

Opis

Zwany potocznie kwasem bornym jest związkiem chemicznym, występuje w przyrodzie jako minerał. Obecny w soli morskiej lub roślinach. Rozpuszczalny w wodzie. Substancja stała, krystaliczna. 
Stosuje się go zwłaszcza w przemyśle, bo jest łatwo dostępny, tani i mało toksyczny, ale w postaci rozcieńczonego roztworu ma też zastosowania medyczne.

Działanie i funkcje w kosmetyku

Regulator pH. Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów

w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed nadkażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np.nabierając krem palcem).

W kosmetykach stanowi substancję konserwującą, która uniemożliwia przetrwanie i rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych w czasie przechowywania produktu. Dzięki właściwościom bakteriobójczym niweluje również przykry zapach, np. stóp. Wodny roztwór H3BO3 (woda borowa) ma odczyn lekko kwaśny. Pełni funkcję regulatora pH. Służy jako substancja zakwaszająca, ściągająca i dezynfekująca w kremach boroglicerynowych, zasypkach, maściach i płynach kosmetycznych. Może być używany do złuszczania naskórka i usuwania piegów.

Kwas borny – działanie lecznicze

Kwas borowy to dobry konserwant.  Można go za to znaleźć w składzie talków na nadpotliwość stóp i dłoni. Najcenniejsze z punktu widzenia medycyny są właściwości wysuszające i ściągające kwasu bornego, a także jego niewielkie działanie antyseptyczne. Kwas borowy przyspiesza gojenie się ran

i oparzeń. Wspomaga też leczenie bakteryjnego i grzybiczego zapalenia pochwy, grzybicy stóp

i paznokci oraz ostrych stanów zapalnych – błon śluzowych nosa, jamy ustnej i oczu.

Kwas metaborowy (HBO2) ma działanie ściągające i przeciwzapalne. Maksymalne stężenie kwasu borowego dopuszczalne do stosowania:

w zasypkach to 5%,

w produktach do higieny jamy ustnej – 0,1%,

w innych produktach, z wyjątkiem produktów do kąpieli i trwałej ondulacji – 3%.